Miskolci Anime Klub

A Miskolci Anime Klub a Japán animáció, képregény, tradicionális és pop-kultúra népszerűsítésére jött létre.
A blog olvasói betekintést nyerhetnek az egyesület nyüzsgő életébe, informálódhatnak rendezvényeinkről.


Facebook: link
YouTube: link

E-mail: mink.humarketing@gmail.com


Galéria

Rovatok

Címkék

anime (2) klub (2) mink (2) miskolci (2) tábor (1) Címkefelhő

Dokumentumok

Baráthosi Balogh Benedek

2012.10.14. 18:43 Miskolci Anime Klub

Már régóta terveztem, hogy írok egy kis összefoglalót Baráthosiról.

Baráthosi Balogh Benedek  talán az egyik legsikeresebb magyar néprajzi gyûjtõ volt. Távoli, Európa számára szinte ismeretlen helyekre utazott éveken át újra és újra, nem ritkán saját erõbõl számtalan nélkülözés közepette.Mindezeken túl jelentős munkát végzett Magyarország és Ázsia kapcsolatának erősítése érdekében.

 

Az életéről röviden itt olvashattok:

Baráthosi Balogh Benedek 1870. április 4-én született a háromszéki Lécfalván. 1899-től Budapesten tanított (1905-től polgári iskolában). Élénken foglalkoztatta a magyarok őstörténete, ezért autodidakta módon képezte magát. Úgy gondolta, hogy a legnagyobb hiány az összehasonlító adatok szempontjából a kelet-ázsiai térségben lakó és elsősorban a mandzsu-tunguz nyelveket beszélő népekre vonatkozóan t

apasztalható.
Baráthosi Balogh 1904-től 1914-ig négy jelentősebb utat tett ebben a térségben, egyet pedig európai és ázsiai uráli népeknél, 1903-tól kezdve több ízben járt nyelvtudományi és néprajzi kutatóúton Japánban, Kínában, Koreában, Szibériában stb.
1904-ben Japánban járt
1908-ban és 1909-ben az Amur vidékén gyűjtött elsősorban az olcsák és a goldok (nanajok) között
1911-ben Oroszországban és Szibériában kutatott a zürjéneknél és a szamojédoknál
1914-ben először Japánba utazott az ajnuk közé, majd az Amur vidékére látogatott korábbi gyűjtéseinek kiegészítésére.
Kutatóútjai során több ezer tárgyat sikerült összegyűjtenie, ezenkívül nyelvi feljegyzéseket, rajzokat és fényképeket készített az ott élő népek életmódjáról, eszközeiről.
A gyűjtött tárgyak, kéziratok és fényképek egy jelentős része a budapesti Néprajzi Múzeumba került, egy másik része külföldi múzeumokba (így például a hamburgi néprajzi múzeumba), egy harmadik része pedig elveszett az első világháború idején. Az ajnuktól gyűjtött tárgyegyüttes budapesti része nagyságában és színvonalában az európai gyűjteményekkel összevetve az első tíz között szerepel, az Amur-vidéki az elsők közé tartozik. Összesen ez körülbelül 1400 tárgyat jelent, ebből 327 az ajnuktól származik.

 

Főbb művei: Dai Nippon, (Japán általános ismertetése, 3 kötet 1906); Kelet csodái, (1907);
Korea a hajnalpír országa,Magyarírtó habsburgok(1937),a Hunok három világbirodalma,Szumírok,Szittyák,Ősturánok
Japán a felkelő nap országa(1930)

 

Baráthosi Dai Nippon cimű művét itt online elérhetitek: http://www.facebook.com/pages/Bar%C3%A1thosi-Balogh-Benedek/247553451989979

 

Jerry

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mink.blog.hu/api/trackback/id/tr194848303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása